Kazinczy-érem a szép magyar beszédért

Közel hatvanéves története van a Péchy Blanka alapította, Kazinczy nevével fémjelzett szép magyar beszéd versenynek.

Az ifjúság anyanyelvi nevelését és a beszédkultúra javítását szolgáló kezdeményezés az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált. A verseny különböző kategóriákban, a közoktatási és a felsőoktatási intézmények diákjainak részvételével zajlik.

A felsőoktatási intézmények hallgatóinak idén 46. alkalommal rendeztek országos döntőt, melynek szervezője, illetve házigazdája – a Kazinczy-díj Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetsége mellett – az esztergomi Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Vitéz János Tanárképző Központja volt. A versenyen a hazai és a határon túli pedagógusképző, hittudományi és jogtudományi főiskolák és egyetemek azon negyven hallgatója vett részt, akik a helyi fordulókon a legjobbaknak bizonyultak. A KRE Tanítóképző Főiskolai Karát Bana Viktória és Vesztli Diána tanító szakos hallgatók képviselték.

A versenykiírásnak megfelelően a résztvevők 20–21. vagy 19. századi magyar publicisztikai, esszé- vagy párbeszédet nem tartalmazó szépprózai szabadon választott szövegek, valamint a zsűri által meghatározott kötelező szöveg értő és kifejező felolvasásával adtak számot felkészültségükről. A szoros és magas színvonalú versenyben az elismert szakemberekből álló zsűri 12 hallgató bemutatkozását Kazinczy-éremmel, és valamennyi résztvevőt dicsérő oklevéllel jutalmazta.

Nagy örömünkre szolgált hallgatóink szép teljesítménye. Bana Viktória Kazinczy-éremmel, Veszti Diána dicsérő oklevéllel zárta a versenyt.

További részletek: https://civilhetes.net/kazinczy-orszagos-szepkiejtesi-verseny-esztergomban-itt-a-donto-eredmenye

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont