Hallgatóink látogatása a HÍD Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál

2018. december 4-én a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjának HÍD Család- és Gyermekjóléti Szolgálatát látogatták meg szociális munka szakos hallgatók a szociálpedagógia alapismeretek kurzus keretében, Tóbiás László főiskolai docens vezetésével.

A csoport vendéglátója a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás családgondozója volt, aki az intézményben az egyetemista gyakornokok fogadásának is felelőse. A hallgatókat tájékoztatták munkájukról a szociális és gyermekvédelmi központ munkatársai is. A két szervezeti egység szorosan együttműködik, közösen is segítenek kliensek helyzetének javításán, de míg a szolgálat alapvetően szolgáltatásközpontú, nyitott munkát végez, a központ hatósági kirendelések alapján vesz részt - pl. a gyerekek családból való kikerülését megelőzni hivatott - gyermekvédelmi eljárásokban, illetve olyan tevékenységekben, melyekben a családok szerződésben vállalnak kötelezettségeket helyzetük - pl. közüzemi díjtartozásuk - rendezéséhez.

A hallgatókat az óvodai és iskolai szociális segítés szolgáltatásról annak koordinátora tájékoztatta, aki maga is több intézményben részt vesz a szolgáltatás nyújtásában, aminek 2018 őszétől minden magyarországi óvodában és iskolában segítenie kellene a gyerekeket és a családokat. Mint országszerte, a XIII. kerületben is csak az álláshelyek harmadát tudták eddig betölteni, keresik a munkatársakat, fogadják nem szociális diplomával rendelkezők érdeklődését is. (Karunkon 2019 tavaszi félévétől 2 féléves iskolai szociális munka szakirányú továbbképzés indul.)

Az utcai szociális munkát és az ahhoz kapcsolódó közösségi teret, a Previ Stúdiót és a kamaszoknak tartott csoportfoglalkozásokat az ezen tevékenységekért felelős szociális munkás mutatta be a hallgatóknak. A látogatás végén a csoport segítette az utcai szociális munkásokat a következő napok nagy feladatára való ráhangolódásban, és megállapíthatta, hogy a Previ Mikulás is felkészült a feladatára.

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont