Beszámoló a Szép magyar beszéd verseny kari fordulójáról

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara 2021. április 7-én, a Károli Közösségi Napok keretében tartotta a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amely egyben az országos verseny kari fordulója is volt. A minden évben megrendezésre kerülő megmérettetés célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. Cél, hogy növekedjen a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő kifejező beszéd iránti igényesség.

A versenyfeladat szerint a versenyzőknek 1-1 gépelt oldalnyi, 2-3 percnél nem hosszabb magyar szerzőtől származó szépprózai szövegeket kellett felolvasniuk. A teljesítmény értékelésének szempontjai között szerepelt többek között a jó szövegértés és szöveghűség, a hiteles közlés, a beszédhelyzetnek megfelelő tolmácsolás, a verbális és nonverbális eszközök megfelelő használata.

A programon részt vevő 15 versenyző és a közönség könnyen alkalmazkodott a digitális keretek sajátosságaihoz. A találkozás emelkedett hangulatát fokozta közönség nagyszámú jelenléte és a szabadon választott szövegek aktualitása. Értékelésében a zsűri elnöke, Havas Judit előadóművész kiemelte, hogy ezen a szép és nemes versenyen a tiszta magyar beszéd volt jellemző minden megszólalásra, illetve kifejezetten sokszínűek és igényesek voltak a szövegválasztások.  

Összességében a kari fordulón kiemelkedő nyelvhasználati kompetenciáról tettek bizonyságok a versenyzők. A zsűri több esetben döntött megosztott helyezésekről, és a következő sorrendet állította fel:

1. helyezett: Csabai Rebeka Xénia (csecsemő- és kisgyermeknevelő szak) és Pupos Veronika (csecsemő- és kisgyermeknevelő szak)
2. helyezett: Ballai Míra (tanító szak)
3. helyezett:  Szunyi Piroska (óvodapedagógus szak) és Toldi Réka (tanító szak)
A résztvevői szavazatok alapján a közönségdíjat Ballai Míra kapta.

A hagyományoknak megfelelően az országos versenyen két hallgató képviselheti karunkat.


Ezúton gratulálunk mindenkinek a színvonalas előadáshoz, és további sikeres versenyzést kívánunk a továbbjutóknak az országos fordulóban.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont