Nemzetközi konferencia a Simonyi-versenyen

A verseny hagyományaihoz híven a részt vevő pedagógusok számára szakmai konferencia zajlott. Tudományos megalapozottságú, ugyanakkor a gyakorlatot középpontban helyező, humorral átszőtt előadás hangzott el H. Tóth István részéről A felszólítás és a felszólító igealakok a nyelvhasználatban címmel. A komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karáról Lőrincz Gábor és Istók Béla számolt be kutatásaikról Felidéző szavak a helyesírás-tanításban és A gazdasági nyelvi tájkép felhasználhatósága a helyesírás-tanításban című előadásaikban.

A Simonyi-verseny szervezői hosszabb távon fontosnak tartják a versenyadatok elemzését, valamint szélesebb kontextusban a verseny nyelvi-nyelvhasználati, pedagógiai, gazdasági, társadalmi összefüggéseinek a vizsgálatát. Az ennek kapcsán elindult és egyetemünk által támogatott Nyelvi kompetenciák térben és időben kutatás többek között a tanári motiváció kérdéseit vizsgálja új megközelítésben. Erről a tematikus szálról adott számot Neumayerné Streitman Krisztina, Tóth Etelka és Csontos Tamás Coaching szemlélet és a tanári motiváció vizsgálata – A Simonyi-versenyhez kapcsolódó kutatás elméleti és módszertani háttere című előadása.

A verseny feladatsorait évfolyamonként elemezték, mutatták be a tartalomfejlesztők, a Pedagógiai Kar oktatói. Az 5. évfolyam képviseletében Szinger Veronika, a 6. évfolyam képviseletében Bárdos Dóra, a 7. évfolyam képviseletében Kovács Tibor, a 8. évfolyam képviseletében Kiss Margit tartott előadást.

 

A konferencia az NTP-TMV-M-22-B-0022 és az NTP-TMV-22-0066 pályázatok keretében a Nemzeti Tehetség Program (támogató szervezet: Kulturális és Innovációs Minisztérium) támogatásával, valamint
a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara által támogatott
Művészetek és nyelvek találkozása projekt keretében valósult meg.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont