Intézményi többletpontok a Károli Gáspár Református Egyetemen

A 2024-ben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek. A többek között Prof. Dr. Trócsányi László rektor által kezdeményezett változásokkal az egyetemek és főiskolák nagyobb szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában.

A felvételi eljárás során továbbra is maximum 500 pontot szerezhetnek a felvételizők, viszont – a korábbi többletpontokat felváltó – intézményi pontok tekintetében az intézmények dönthetnek arról, hogy mire adnak maximum 100 pontig terjedő pluszpontokat. A felvételi rendszer átalakításával a Károli Gáspár Református Egyetem is nagyobb mozgásteret kap hallgatóinak kiválasztásában.

A 2024. évi intézményi pontok tekintetében egyetemünk is összeállította és közzétette azt a táblázatot, melyben részletesen meghatározza a különböző jogcímen adható pluszpontokat. Intézményünk egyházi jellegéből fakadóan előnyt fognak élvezni a felvételi eljáráskor azok a jelentkezők, akik református középiskolában végeztek, vagy az érettségi során hittan vizsgatárgyból tettek érettségit, vagy a Magyarországi Református Egyház szervezetében, közintézményeiben végeztek önkéntes tevékenységet, munkát.

Intézményünk pluszpontokat ad a 2022 őszén elindult Károli Junior Akadémia alapismereti kurzusainak elvégzéséért, az Akadémia által szervezett tanulmányi versenyen elért helyezés esetében, de akár a Károli Junior Akadémia által szervezett egyéb programokon való részvétel is plusz pontokat érhet. A Károli Junior Akadémia küldetésének tekinti, hogy a középiskolásokat támogassa a tudatos pályaválasztásban, így az alapismereti kurzusok elvégzése lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok négy napig kipróbálják, milyen egyetemistának lenni és ezáltal könnyebben hozhatnak majd döntést a jövőjükről az egyetemi jelentkezéskor. Az alapismereti kurzus elvégzése esetén, a tanúsítvány megszerzésekor a maximális 100 többletpontot kaphatja a felvételiző az egyetemre történő jelentkezésekor.

A Károli Gáspár Református Egyetem intézményi pontokat ad a korábbi évekhez hasonlóan az emelt szintű érettségi vizsgáért, az államilag elismert nyelvvizsgáért, valamint a különböző tanulmányi versenyeken elért helyezésekért.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon pedig egyes szakokon a megjelölt érettségi vizsgatárgyak közül bizonyos érettségi vizsgatárgyak választása esetén a középszintű érettségiért is adható +25 intézményi pont.

Sportos egyetemként intézményünk plusz pontokkal honorálja jelentkezői sportteljesítményét, az elért kiváló eredményeket. A világ- és Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezés, a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon, az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezés mellett Egyetemünk intézményi pontok formájában elismeri az országos bajnokságon elért legalább 3. helyezést, illetve a Diákolimpia országos döntőjében elért legalább 3. helyezést elérő jelentkezőket, és 2024-től már a nem olimpiai sportágban, világ- és Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezést elérteket is.

Az esélyegyenlőség jegyében Egyetemünk kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű jelentkezők egyedi helyzetére, a fogyatékossággal élőkre, illetve a gyermeket nevelő jelentkezőkre.

Intézményünk a szakképesítést, valamint a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar és a Pedagógiai Kar egyes képzéseire történő jelentkezés esetén a munkatapasztalatot is díjazza.

Az intézményi többletpontokról szóló részletes táblázat az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_23K/pontszamitas2024/KRE_intezmenyipont.pdf

Az intézményi pontokon kívül Egyetemünk minden képzési területen többletpontot ad az önkéntes (tartalékos) katonai szolgálatért is.

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont